Zločin u Petrinji, opt. Jovan Vitorac i dr. - suđenje u odsutnosti optuženika

Na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je suđenje protiv trojice optuženika, pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, za ratni zločin protiv civila. Optuženici su nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima pa im se sudi u odsutnosti.

Inkriminacija:

Optuženike se tereti da su:

 -  točno neutvrđenog dana krajem rujna 1991. tokom napada JNA i TO na grad Petrinju, a za vrijeme trajanja oruženog sukoba hrvatske vojske i JNA, TO te srpskih pravojnih postrojbi na području Republike Hrvatske, II. okr. Milan Ćorković kao zapovjednik čete Donja Bačuga, odreda TO Banski Grabovac, I. okr. Jovan Vitorac kao zapovjednik voda u navedenoj četi, imajući obojica stvarne i formalne ovlasti zapovjedanja i nadzora nad svim pripadnicima voda, čete Donja Bačuga, odreda TO Banski Grabovac i III. okr. Đuro Šušnjar kao pripadnik navedenog voda, protivno odredbama članka 3. stavak 1. točka a. i članka 32. IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine i članka 4. stavak 1. i stavak 2. točka a. Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II) od 8. lipnja 1977., nakon što su zajedno s pripadnicima svoje jedinice u jednoj kući u Petrinji pronašli civila Stanka Bugarina, potom imenovanog ispitivali i fizički zlostavljali, a nokon toga mu naložili da krene sadašnjom Kupskom ulicom u pravcu kukuruzišta koje se nalazilo na kraju iste ulice i potom II. ork. Milan Ćorković i I. okr. Jovan Vitorac zapovjedili III. okr. Đuri Šušnjar i drugim NN pripadnicima svoje jedinice da pucaju iz svog osobnog naoružanja u Stanka Bugarin koji im je bio okrenut leđima i zajedno s njima ispalili više hitaca u njega iz svog osobnog naoružanja, slijed čega je Stanko Bugarin na mjesu preminuo, a njegovo mrtvo tijelo ostavljeno na rubu navedenog kukuruzišta, pa su time počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva - opisano i kažnjivo po članku 120. stavak 1. OKZ RH.

OPĆI PODACI:

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čl. 120.st.1. OKZ RH

Sud: Županijski sud u Zagrebu

Vijeće za ratne zločine:
sutkinja Jadranka Kos, predsjednica Vijeća
sudac Petar Šakić, član Vijeća
sutkinja Rajka Tomerlin Almer, članica Vijeća

Optužnica: Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, broj K-DO-76/16 od 23. studenog 2017., optužnica stala na pravnu snagu 24.01.2018.

Optužba: Marina Soldo Petrinić, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu

optuženici:

I. opt. Jovan Vitorac, nedostupan

II. opt. Milan Ćorković, nedostupan

III. opt. Đuro Šušnjar, nedostupan

Obrana:

Braniteljica I. opt., Slađana Čanković, odvjetnica iz Zagreba

Branitelj II. opt. Frane Bobinac, odvjetnik iz Zagreba

Brantelj III. opt. Žarko Bosanac, odvjetnik iz Zagreba

Žrtva: Stanko Bugarin, ubijen

Tagovi:

A- A A+