Zločin u Malom Grđevcu, opt. Željko Čujo i dr. - suđenje u odsutnosti

Zagreb, 30.01.2020.

Na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je suđenje protiv trojice optuženika, pripadnika paravojne srpsko-terorističke organizacije samozvanog "Bilogroskog odreda, za ratni zločin protiv civila. Optuženici su nedostupni hrvtaskim pravosudnim rijelima pa im se sudi u odsutnosti.

Optužnicom Okružnog državnog odvjetništva iz Bjelovara, u međuvremenu je specificirana u odnosu na odredbe međunarodnog humanitarnog prava, posebice u odnosu na ženevske konvencije i prateće protokole, na teret im se stavlja da su dana 13. lostopada 1991. godine u Malom Grđevcu ispred društvenog doma, protivno odredbama međunarodnog prava, kao pripadnici navedene postrojbe, prilikom povlačenja s tog područja, a ankon što je III. okr. Pribjegović Aleksandar rekao da pobiju civilne osobe Jandrić Ivana, Nemet Ernesta i Nađ Šandora, koje su kao taoce čuvali u podrumu osnovne škole, I. okr. Čujo Željko i II. okr. Macura Nikola su ih najprije vezali, a potom udarali neidentificiranim tupotvrdim predmetom po glavi i svim djelovima tijela nanjevši im i to Jandrić Ivanu podljev krvi zatiljno i tjemeno, opsežne modrice na leđima i nagnječenje kod lopatice, modrice po rukama i nogama, krvarenje u mozak i grudnu šupljinu što je dovelo do hemoragičnog i traumatskog šoka, uslijed čega je umro, Nemet Ernestu modrice po licu i svim dijelovima tijela, razderotinu na licu, te povredu kože potkožnog tkiva i kosti lubanje sa udubljenjem, tako da je uslijed zgnječenja mozga umro i Šandor Nađu udubljenje iza lijevog uha sa lomom kostiju i zgnječenjem mozgovinekoja proviruje van rane nagnječinje, više modrica po trbuhu, leđima, rukama i nogama, a koji je uslijed nagnječenja i zgnječenja mozgovine umro, pa su time počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

OPĆI PODACI:

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čl. 120.st.1. OKZ RH

Sud: Županijski sud u Zagrebu

Vijeće za ratne zločine:
sudac Dražen Kevrić, predsjednik Vijeća
sudac Petar Šakić, član Vijeća
sudac Krešimir Devčić, član Vijeća

Optužnica: Okružno državno odvjetništvo u Bjelovaru/Županijsko državno odvjetništvo u Bjlovaru, broj KT-211/92 od 13. svibnja 1993.

Optužba: Slobodanka Radulović, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru

optuženici:

I. opt. Željko Čujo, nedostupan

II. opt. Nikola Macura, nedostupan

III. opt. Aleksandar Pribjegović, nedostupan

oštećenici: Ivan Jandrić, Nemet Ernest, Šandor Nađ

Tagovi:

A- A A+