Zločin u krugu vukovarskog poduzeća Velepromet, opt. Jovan Radan - suđenje u odsutnosti

Na Županijskom sudu u Osijeku započelo je suđenje opt. Jovanu Radanu, pripadniku paravojnih postrojbi, za ratni zločin protiv civila. Optuženik je nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima pa mu se sudi u odsutnosti.

Ukratko o optužnici:

Županijsko državno odvjetništvo iz Vukovara podiglo je 12. veljače 2007. godine optužnicu protiv okr. Jovana Radana pod brojem K-DO-45/04.

Citiranom optužnicom okrivljeniku se stavlja na teret da je dana 19. studenoga 1991. godine, u Vukovaru, u krugu poduzeća Velepromet, kamo je nakon okupacije grada od strane JNA i paravojnih postrojbi doveden veći broj civila, kao pripadnik paravojnih postrojbi, protivno čl.3.st.2.t.a Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rada, jednom rukom uhvatio za glavu Dauta Ziberi, a drugom rukom, u kojoj je držao nož, istim mu prerezao vrat, te ga usmrtio,

dakle, kršeći odredbe međunarodnog prava za vrijeme okupacije ubijao civilno stanovništvo, čime je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, opisano i kažnjivo po čl.120.st.1. OKZ RH.

OPĆI PODACI:

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čl. 120.st.1. OKZ RH

Sud: Županijski sud u Osijeku

Vijeće za ratne zločine:
sutkinja Azra Salitrežić,, predsjednica Vijeća
sudac Zvonko Vekić, član Vijeća
sudac Krunoslav Barkić, član Vijeća

Optužnica: Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, broj K-DO-45/04 od 12. veljače 2007.

Optužba: Miroslav Šarić, Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru

optuženik:

Opt. Jovan Radan, sudi mu se u odsutnosti zbog nedostupnosti hrvatskim pravosudnim organima. (Rješenje Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku od 21.11.2019. godine)  

Obrana:

Odvjetnica Olivera Ilić, braniteljica po službenoj dužnosti

Žrtva: Daut Ziberi, ubijen 19. studenoga 1991. godine na Veleprometu

Izvještaj sa suđenja od 24.02.2020.

Tagovi:

A- A A+