Zločin u Hrvatskoj Kostajnici, suđenje u odsutnosti

Na Županijskom sudu u Zagrebu u ponedjeljak 10. veljače 2020. objavljena je prvostupanjkska presuda kojom je opt. Dragan Birač, u odsutnosti, za ubojstvo obitelji Bišćan, osuđen na 12 godina zatvora. Optuženik je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi.

Optuženik je za kazneno djelo ratnog zločina protiv civila, počinjen ubojstvom Anđelke Bišćan i Jagode Brkljačić, osudjen na 8 godina zatvora dok je za ubojstvo Mladena Bišćana koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela dalje imao status ratnog zarobljenika, te je riječ o ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika, osudjen na 7 godina zatvora. Jedinstvena kazna, budući da se radi o stjecaju kaznenih djela, odmjerena mu je u trajanju od 12 godina zatvora. Sudsko vijeće utvrdilo je da dozazi izvedeni tijekom rasprave, posebice iskaz Danijela Biscana očevica dogadjaja kao i drugih svjedoka koji su opisivali oružje koje je optuženik dužio tada, pružaju pouzdani osnov za zaključak da je krivnja optuženika nedvojbena.

Podsjećamo, rasprava u ovom kaznenom postupku započela je 08. travnja 2019. na Županijskom sudu u Zagrebu čitanjem optužnice. Optuženiku se temeljem pravomoćnog rješenja, od 13. veljače 2019. sudi u odsutnosti. Optuženik, inače prebiva na teritoriju Republike Srbije gdje je i saslušan zamolbenim putem. Na teret mu se stavlja počinjenje ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika. Naime, 08. rujna 1991. u Hrvatskoj Kostajnici, za vrijeme oružanog sukoba između regularnih snaga Republike Hrvatske, s jedne strane i naoružanih srpskih paravojnih postrojbi, s druge strane,  kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, po navodima optužnice, optuženik je kao pripadnik naoružane srpske paravojne postrojbe koja je opkolila kuću obitelji Bišćan, te nakon što su, po pozivu da se predaju i da im se ništa neće dogoditi, iz kuće izašli civili Danijel Bišćan, njegova majka Anđelka Bišćan i baka Jagoda Brkljačić te njegov otac Mladen Bišćan, koji je bio pripadnik pručuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i nakon što je po naredbi jednog od napadača Danijel Bišćan legao na zemlju, hicima iz automatske puške pucao u Anđelku Bišćan, Jagodu Brkljačić o Mladena Bišćana, usmrtivši ih na mjestu.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta:  K-rz-4/14

Vijeće za ratne zločine: sudac Dražen Kevrić, predsjednik, Marijan Garac, član vijeća, sutkinja Jasna Galešić, članica vijeća;

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, K-DO-311/12 od 13.12.2013.

Zastupnik optužbe: Jadranka Huskić, Županijsa državna odvjetnica u Sisku

Kazneno djelo: 

ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH

Optuženik: Dragan Birač, nedostupan

Žrtve - ubijeni:

Mladen Bišćan, tempore criminis pripadnik hrvtaskih postrojbi

Anđelka Bišćan

Jagoda Brkljačić

Tagovi:

A- A A+