Vesna Teršelič dobitnica povelje "Diana Budisavljević" za 2010.

novosti

Vesna Teršelič dobitnica povelje

Vesna Teršelić, voditeljica Documente, dobitnica je novouspostavljene povelje i medalje „Diana Budisavljević“ koju od ove godine Srpsko narodno vijeće dodjeljuje za predanost humanizmu.

Na sjednici predsjedništva Srpskog narodnog vijeća održanoj 22. listopada, donesena je jednoglasna odluka da se nagrada „Diana Budisavljević“ za 2010. godinu dodijeli Vesni Teršelič, za njen dugogodišnji rad na kulturi mira, antiratnim kampanjama, nastojanja da žrtve rata ne budu zaboravljene, kao i napori da se zajednice u bivšoj Jugoslaviji suoče sa proteklim teškim vremenima.

Srpsko narodno vijeće dodjelit će nagradu „Diana Budisavljević“ na Božićnom prijemu, 5. siječnja 2011. u Novinarskom domu u Zagrebu, u 12:00 sati.

Diana Budisavljević (Innsbruck, 15. siječnja 1891. - Innsbruck, 20. kolovoza 1978.) hrvatska je humanitarka i nezavisna socijalna aktivistica. Tijekom Drugog svjetskog rata u razdoblju od 1941. do 1945. potaknula i organizirala spašavanje iz ustaških koncentracijskih logora, sudjelovala u zbrinjavanju te vodila sustavne podatke o oko 12.000, uglavnom srpske djece te njihovih majki s područja Korduna i Kozare.

Tagovi: diana budisavljević ljudska prava documenta nagrada

A- A A+