Presuda bez okrivljenika - zločin u Baćinu

reagiranja

Presuda bez okrivljenika - zločin u Baćinu

Dana 11. ožujka 2013. Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Rijeci, pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić, osudilo je na ukupno 110 godina zatvora optužene za ratni zločin u mjestu Baćin 1991. godine, a na temelju optužnice koja ih je teretila za smrt čak 76 hrvatskih civila.

Jedan od najstrašnijih zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj dogodio se na predjelu Skelište kraj Baćina, gdje je 21. listopada 1991. dovedeno 76 osoba starije životne dobi, većinom hrvatske nacionalnosti te ubijeno automatskim vatrenim oružjem.

Suđenje za zločin u Baćinu započelo je 03. svibnja 2012. pred Županijskim sudom u Rijeci protiv devetoro okrivljenih od kojih je samo jedan bio prisutan suđenju. Sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci saslušalo je najmanje 170 svjedoka, neke pred Županijskim sudom u Rijeci, starije i bolesne koji nisu mogli doputovati u Rijeku pred sudom bližim njihovom boravištu u Kostajnici te pred Višim sudom u Beogradu i pred Tužiteljstvom u Banja Luci.

Iz iskaza svjedoka kao i materijalnih dokaza u sudskom spisu utvrđeno je da je u ožujku 1997. iz masovne grobnice Baćin ekshumirano 56 osoba od kojih je 45 identificirano kao mještani Hrvatske Dubice, Cerovljana i okolnih sela.

Pojedini svjedoci iskazivali su koliko je strašan bio ovaj zločin u kojem su se i nakon rafalne paljbe čuli jauci i zapomaganja ljudi, njihova tijela su nakon nekoliko dana bez ikakvog pijeteta bagerom zgurana u plitku jamu, a neka tijela je Una odnijela. I nakon provedenog iscrpnog suđenja, 21 godinu nakon zločina, ostale su nerazjašnjene mnoge okolnosti počinjenja zločina, skrivane ljudskim osjećajem srama, ignoriranja i zatomljivanja istine.

Nedostupni okrivljenici koji danas žive u Srbiji te Bosni i Hercegovini su bili upoznati s vođenjem ovog kaznenog postupka i dali su svoje obrane pred Višim sudom u Beogradu i Tužilaštvom u Banja Luci,  dok tri okrivljenika koji danas prebivaju u Australiji i SAD nisu dali svoju obranu.

O svemu više u priopćenju koje se nalazi u prilogu

Presuda za zločin u Baćinu, priopćenje

Tagovi: baćin ratni zločini ika Šarić hrvatska dubica cerovljani Županijski sud rijeka hrvatski civili

A- A A+