Predstavljeni rezultati istraživanja o izvještavanju javne televizije o presudi MKSJ

novosti

Predstavljeni rezultati istraživanja o izvještavanju javne televizije o presudi MKSJ

U organizaciji Documente - Centra za suočavanje s prošlošću u Kući ljudskih prava u Zagrebu održana je konferenciju za medije na kojoj su prezentirani rezultati istraživanja koje je provedeno metodom analize sadržaja središnjih informativnih emisija javne televizije (HRT) u periodu od 15. travnja do 30. travnja 2011. i to u dijelu gdje se izvještavalo o presudi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ-a) u predmetu Gotovina, Čermak, Markač.

Cilj istraživanja je bio utvrditi način na koji je javna televizija izvještavala o presudi MKSJ-a, kako  je kroz svoje izvještaje rekonstruirala događanja na kojima se proces zasnivao (uz analizu relevantnosti istih za sam predmet suđenja) te informirala o sudbini žrtava te ulozi optuženih hrvatskih generala.

Istraživanjem se željelo utvrditi u kojoj je mjeri javna televizija svoje izvještaje o presudi u predmetu Gotovina, Čermak, Markač temeljila na iskazima žrtava, opisu njihova stradanja, dokumentarnim snimcima kojima se ono ilustrira i dokazima koji potkrepljuju njihovo svjedočenje.

O rezultatima istraživanja govorili su mr.sc. Suzana Kunac, vanjska suradnica Documente i Eugen Jakovčić, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću.

U analizi sadržaja središnjih informativnih emisija javne televizije sudjelovali su i: Marta Duić, Andrea Lach, Zrinka Kolarić, Marina Kuleš, Nikola Kukec, Aleksandar Radnić i Sanja Vištica.

Preliminarni rezultati istraživanja

Tagovi: istraživanje hrt mksj javna televizija analiza

A- A A+