Povodom objavljivanja imena potencijalnih svjedoka u istrazi zločina nad civilima u Osijeku 1991.

reagiranja

 Povodom objavljivanja imena potencijalnih svjedoka u istrazi zločina nad civilima u Osijeku 1991.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Građanski odbor za ljudska prava
Hrvatski helsinški odbor

Objavljivanje imena potencijalnih svjedoka iz istražnog zahtjeva Državnog odvjetništva kazneno je djelo protiv pravosuđa, obeshrabruje i zastrašuje svjedoke i na taj način ometa saznavanje okolnosti i počinitelje zločina počinjenih nad civilima u Osijeku tijekom rata 1991. godine. Ponašanje saborskog zastupnika i gradonačelnika Osijeka koje ne samo da ne podupire istraživanje počinjenih zločina nego izravno doprinosi nesigurnosti svjedoka ili, čak, eskalaciji nasilja prema onima koji se zalažu za utvrđivanje istine je i politički neprihvatljivo.

Na konferenciji za medije dana 25. 11. 2005. gradonačelnik Grada Osijeka i saborski zastupnik Ante Đapić je iz istražnog zahtjeva Državnog odvjetništva u slučaju nerazjašnjenih ubojstava ubijenih civila u Osijeku pročitao imena devetnaest svjedoka. Njegov je iskaz citiran u više novina i radio emisija, a u više je navrata tijekom dana prikazivan na STV-u. Mjesec dana kasnije, 23. prosinca, u dnevnim je novinama objavljena njegova izjava kojom opravdava svoj istup zakonitim i dozvoljenim, a izjavljuje kako je time «raskrinkao lažnoga svjedoka».

Ne znamo razloge zašto Državno odvjetništvo do sada nije reagiralo jer se radi o kaznenom djelu protiv pravosuđa radi ometanja istrage (čl. 305 KZ-a RH) i dovođenju u opasnost života i tijela te imovine svjedoka. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugostaviju je, s razlogom, upozorio na taj incident. Prema izjavama svjedoka i novinara koji su nas kontaktirali istup doista može imati neželjene učinke na istragu.

Pozivamo Državno odvjetništvo da vrati poljuljano povjerenje građana i svjedoka i poduzme odgovarajuće korake. Svaki građanin ima obavezu pred pravosuđem Republike Hrvatske istinito svjedočiti što o počinjenom zločinu zna, a država je obavezna pružiti mu za to mogućnost i sigurnost. Nereagiranje Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku na svako, pa i ovo ometanje istrage koju vodi ozbiljan je razlog za delegiranje te istrage drugom sudu.

Osim kaznene ističemo političku odgovornost. Smatramo politički neprihvatljivim ponašanje saborskog zastupnika i gradonačelnika Osijeka koje ne samo da izrijekom ne podupire istraživanje počinjenih zločina, što bi iz svoje pozicije trebao činiti, nego ometa istragu izravno doprinoseći zastrašivanju svjedoka i slabljenju povjerenja prema pravosuđu.

Hrvatska može postati članicom europske obitelji tek onda kada će institucije pravne države onemogućiti političare da ometajući istragu zločina nad civilima  stvaraju “slučajeve” poput “Osijek - Grad slučaj”.

Za Centar za mir, Katarina Kruhonja
Za HHO, Jaroslav Pecnik

Tagovi:

A- A A+