Obljetnica zločina u Novom Selu Glinskom

reagiranja

Obljetnica zločina u Novom Selu Glinskom

Na glinskome području prije 21 godinu počinjeni su mnogobrojni zločini nad hrvatskim stanovništvom. Oružani sukobi u tom su kraju započeli još u lipnju 1991. godine napadom na policijsku postaju u Glini, a nastavljeni sljedećih mjeseci tijekom kojih su pripadnici paravojnih srpskih postrojbi i Teritorijalne obrane sustavno napadali i rušili sela u općini Glina, ubijali civile i ratne zarobljenike, a preostalo hrvatsko stanovništvo protjerali s ciljem stvaranja etnički čistog područja od Gline do Dvora na Uni Sličnu sudbinu doživjelo je i Novo Selo Glinsko koje je okupirano početkom listopada 1991. godine.

Cjelokupno civilno stanovništvo koje do tada nije napustilo selo vjerujući da im se ništa neće dogoditi ubijeno je tijekom listopada, a njihove kuće i gospodarski objekti su spaljeni. Okolnosti ovog zločina do danas nisu u potpunosti razjašnjene, no poznata je činjenica da od 32 novoselčana (24 civilne žrtve, te osam branitelja), koliko ih je zatečeno u selu, nitko nije preživio. Žrtve zločina u većem su broju žene, njih 17, među kojima i jedna 15-godišnja djevojčica. Deset ubijenih civila/ki bilo je u dobi od oko 80 i više godina.

Ovim priopćenjem nastojimo upozoriti na činjenicu da do danas za zločin počinjen na području Novog Sela Glinskog još nitko nije osuđen.
 
Smatramo iznimno važnim utvrditi činjenice o počinjenim ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava, te sudbine nestalih osoba. Nužno je također osvijestiti potrebu za sankcioniranjem počinitelja zločina, bez obzira u čije ime su počinjeni, što će pridonijeti uspostavi povjerenja u lokalnim zajednicama, posebice multinacionalnog stanovništva, te normalizaciji odnosa.

Više informacija o zločinu, žrtvama i dosadašnjim postupcima potražite u prilogu.

 


 

Priopćenje povodom obljetnice zločina u Novom Selu Glinskom

Tagovi: glina novo selo glinsko ratni zločin civilne žrtve

A- A A+