Miniranje brane Peruća, opt. Borislav Đukić - ponovljeni postupak

24.06.2020.

Na Županijskom sudu u Splitu pod predsjedanjem suca Dinka Mešina započlo je ponovno suđenje u kaznenom postupku protiv opt. Borslava Đukića.

Podsjećamo, Vrhovni sud je u prosincu 2019. godine ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovni postupak pred posve izmijenjeno prvostupanjsko vijeće.

Dana 06. prosinca 2019. na Vrhovnom sudu održana je javna sjednica u kaznenom postupku protiv opt.Borislava Đukića, koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela obnasao dužnosti zapovjednika tzv. 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa Jugoslavenske narodne armije,

Sudac izvjestitelj Zdenko Konjić, obavijestio je prisutne da je sud po službenoj dužnosti zbog nekoliko apsolutno bitnih povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku, ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu te predmet vratio na prvostupanjski sud radi ponovnog odlučivanja.
Obrazlažući sumarno odluku suda, naveo je da za odlučne činjenice, prvostupanjski sud nije dao jasne i nedvojbene razloge dok za neke odlučne činjenice nije niti naveo razloge.
Nadalje, prvostupanjska presuda se zasniva na nezakonitim dokazima koji su se trebali izuzeti iz spisa kaznenog predmeta.

Vijeće Vrhovnog suda:
Miroslav Sovanj, predsjednik
Zdenko Konjić, sudac izvjestitelj
Ranko Marijan, član
Ratko Scekic, član
Perica Rosandic, član

Optužba:
Gordana Haramina Hranilović, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika

Obrana:
Branitelj Željko Ostoja, odvjetnik iz Splita

Tijek prijašnjeg postupka:

Dana 23.11.2018. na Županijskom sudu u Splitu opt. Borislavu Đukiću, umirovljenmom generalu JNA, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvršenom izdavanjem zapovijedi  za aktiviranjem 30 tona eksploziva kojim je urušena brana Peruća, izrečena je zatvorska kazna u trajanju od devet godina.  Optuženik je uhićen u Tivtu, Crna Gora. Nakon izručenja Hrvatskoj sporeveden je u istražni zatvor gdje je i dočekao nepravomoćnu presudu.

Tijekom suđenja je dokazano da je 1993. godine kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica srpske paravojske (tzv. milicije vojske SAO krajine), kao podređeni Ratku Mladiću i Mili Novakoviću, zapovijedio aktiviranje 30 tona ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

To je prouzročilo ukupnu štetu Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) od oko 130 milijuna kuna. Naime, izravna je šteta bila 90 milijuna kuna, dok je na sanaciju brane potrošeno 10 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Optuženiku je presudom naložena naknada prouzročene materijalne štete.

Suđenje je započelo 13. srpnja 2016.

Predstoji izvođenje personalnih dokaza obrane. 

Pritvor protiv optuženika određen je rješenjem Županijskog suda u Splitu u listopadu 1995. te su raspisane tjeralice (tuzemna i međunarodna). Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je protiv optuženika optužnicu broj KT-27/93 od 13. prosinca 1995. tereteći ga za počinjenje kaznenog djela iz članka 120. stavka 1. i 2. u vezi s člankom 20. OKZ RH.

Optuženik je 18. srpnja 2015. uhićen u Crnoj Gori na temelju međunarodne tjeralice i 23. veljače 2016. izručen je Republici Hrvtaskoj. U istražnom zatvoru je od 08. ožujka 2016. na temelju više rješenja o određivanju odnosno produljenju pritvora po zakonskoj osnovi za određivanje istražnog zatvora iz članka 123. stavka 1. toč. 1. ZKP-a/08.

Odluka Vrhovnog suda RH od 06.12.2019.

Rješenje Vrhovnog suda RH o produljenju istražnog zatvora od 08.05.2020.

Tagovi:

A- A A+