Izvještaj o praćenju suđenja za 2014. godinu

Tri organizacije za ljudska prava od 2005. godine, pred sudovima u Republici Hrvatskoj (RH), zajednički prate postupke za kaznena djela ratnih zločina. To su: Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek i Građanski odbor za ljudska prava (Monitoring tim).
Ovaj se Godišnji izvještaj bavi suđenjima za ratne zločine i povezanim društvenim i političkim zbivanjima koja su se odvijala tijekom 2014. godine.
Tijekom 2014. monitoring time pratio je 33 postupka, protiv ukupno 65 okrivljenika za ratne zločine pred četiri županijska suda nadležna za suđenja za ratne zločine i Županijskim sudom u Karlovcu. Od navedenog broja, 8 postupaka se vodi protiv 15 pripadnika hrvatskih vojnih ili redarstvenih snaga, 25 postupaka protiv 51 osoba optužnih kao pripadnici JNA ili srpskih para-vojnih postrojbi te jedan postupak za ratni zločin iz svibnja-lipnja 1945.
Suđenja protiv pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i dalje obilježavaju suđenja u odsutnosti, tako se tijekom 2014. vodio postupak protiv 27 optuženika, u njihovoj odsutnosti.

Izvještaj o praćenju suđenja - 2014

Tagovi:

A- A A+