Konzultacije Europske komisije s predstavnicima organizacija civilnog društva

news

Konzultacije Europske komisije s predstavnicima organizacija civilnog društva

Vesna Teršelič iz Documente 24. svibnja 2012. sudjelovala je na neformalnim konzultacijama Europske komisije s predstavnicima organizacija civilnog društva pri tom još jednom upozorivši na iznimno težak položaj civilnih žrtava rata u Hrvatskoj.

Naglasila je da sve dosadašnje hrvatske vlade nisu priznale patnju svih civilnih žrtava rata i zatražila je hitan otpis parničnih troškova obiteljima žrtava ratnih zločina kojima prijeti plaćanje putem ovrhe iz njihovih skromnih mirovina

Skandalozno je da je u travnju stigao poziv na plaćanje parničnih troškova obitelji Milenka Đape, ubijenog u Sisku u kolovozu 1991., a kuća Gojka Čižmića prodana je kako bi se naplatili parnični troškovi u sudskoj parnici koju je izgubio.

Spomenula je i 14 neriješenih pojedinačnih slučajeva neovlaštenih ulaganja u privremeno zauzetu imovinu zbog kojih se obitelji ne mogu vratiti u vlastite domove. Te bi slučajeve hitno trebalo riješiti individualnim sporazumima s Vladom RH.

Istog su dana o zapažanjima organizacija povezanih u Platformu 112 govorile i Jelena Berković iz GONG-a te Saša Šegrt iz Transparency International Hrvatska.

Tags: victims government european commission civil society

A- A A+