"Evakuiran u Pakračku Poljanu" među najboljim publicističkim djelima u 2010.

news

Za manje od dva tjedna, 16. svibnja, bit će dodijeljena jedanaesta nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo te sedma nagrada za najbolje publicističko djelo. Laureatima će, kao i svake godine, pripasti skulptura Daniela Kovača te iznos od pedeset tisuća kuna. Obje nagrade su se tijekom godine uvrstile među najatraktivnije i najcijenjenije ovdašnje književne nagrade.

Žiri za publicistiku Jutarnjeg lista (koji je radio u istom sastavu kao i proteklih godina: Vlaho Bogišić - predsjednik, te članovi: Davor Butković, Željko Ivanjek, Tvrtko Jakovina, Željko Krušelj, Branko Matan i Anton Šuljić) odabrao je i nominirao najbolje publicističke knjige objavljene u Hrvatskoj u 2010. godini.

Među njima se našla i knjiga "Evakuiran u Pakračku Poljanu", dnevničko-memoarski zapisi Đorđa Gunjevića, ratnog pomoćnika povjerenika Vlade za Pakrac zaduženog za zdravstvo i socijalnu skrb. Knjigu je uredio Tihomir Ponoš, a objavila Documenta u rujnu prošle godine, na 20. obljetnicu uspješne evakuacije pakračke bolnice. Nastala je na temelju bilješki koje je Đorđe Gunjević vodio tijekom '90-ih godina u Pakracu.

Gunjević je, naime, u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i svojim pakračkim suradnicima i suradnicama proveo vrlo rizičnu, ali i nužnu operaciju – evakuaciju Medicinskog centra, samo dvjestotinjak metara udaljenog od položaja pobunjenih Srba. Međutim, Gunjevićevi zapisi ne govore samo o osobnoj sudbini jednog čovjeka, nego o sudbini čitave zajednice i civilizacijskom propadanju grada u vihoru rata.

Bez obzira na krajnji rezultat natječaja za najbolje publicističko djelo u 2010. godini čestitamo autoru i uredniku knjige na postignutom uspjehu - sama nominacija ove knjige za prestižnu nagradu Jutarnjeg lista dovoljno je priznanje.

Ovakve publikacije, za razliku od ideološki i politički obojenih službenih povijesti, prenose subjektivna iskustva ljudi koji nisu bili nositelji političke moći ili kreatori povijesti, omogućuju uvid u naizgled skrivene aspekte života  i produbljuju spoznaju o prirodi i tijeku ratnih sukoba 90-ih.

Tags: pakrac pakračka poljana bučje đorđe gunjević hospital book

A- A A+