Goli otok - mjesto sjećanja na žrtve političkog i ideološkog nasilja

novosti

Goli otok - mjesto sjećanja na žrtve političkog i ideološkog nasilja

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima,  Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert u petak su predstavili virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku, dostupan na adresi https://goli.hr/

U ime  Documente danas smo Vladi RH uputili otvoreno pismo u kom smo još jednom pozvali na zaštitu Golog otoka i Svetog Grgura. Zatražili smo izdvajanja sredstava za konzervatorsku podlogu i zaštitu lokaliteta kao preduvjeta očuvanja ostataka nekadašnjeg logora, kasnije zatvora na Golom otoku. Kao dugoročni cilj istakli smo stvaranje muzejsko-obrazovnog centra za posjetitelje na Golom otoku.  

Virtualni vodič na hrvatskom i engleskom jeziku dostupan je na adresi https://goli.hr/

Goli otok je mjesto obilježeno represijom jugoslavenskog komunističkog režima nad tisućama pojedinaca koji su na otoku bili zatočeni. Negostoljubivi i nenaseljeni otok između Raba i Senja predstavlja jedno od simbolički najvažnijih mjesta u suvremenoj povijesti Hrvatske, odnosno bivše Jugoslavije. 

No od nekadašnjeg logora, kasnije zatvora na Golom otoku, ostale su tek derutne i devastirane zgrade po kojima zimi pasu ovce, a ljeti šetaju turisti u potrazi za iskustvom “jadranskog Alcatraza” koje im prodaju turističke agencije i lokalni brodari. 

Virtualni vodič Documente https://goli.hr nastao u suradnji s dr. Martinom Previšićem pruža uvod u tematiku političke povijesti Golog otoka. Pored toga, on sadrži informacije o nekadašnjoj funkciji objekata na otoku. Rezultati višegodišnjeg znanstvenog istraživanja predstavljeni su na razumljiv i jednostavan način primjeren posjetiteljima koji nemaju predznanja o Golom otoku ili o političkoj povijesti Hrvatske. 

Pored pružanja osnovnih informacija o logoru, kasnije zatvoru na Golom otoku, cilj vodiča je potaknuti javnost na razmišljanje o ideološki motiviranom nasilju u okvirima različitih režima na području Hrvatske u 20. stoljeću. Ujedno želimo naglasiti važnost očuvanja ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca te potaknuti empatiju prema žrtvama političkog i ideološkog nasilja.

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću

U Zagrebu, 23. kolovoza 2020.

OTVORENO PISMO VLADI RH

Poštovani gospodine Plenković,

ovim putem želimo pozdraviti Vašu odluku da povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima posjetite Goli otok. Ujedno Vas ponovo pozivamo na zaštitu Golog otoka i Svetog Grgura.

Kao što ćete nažalost vidjeti, objekti na otoku su prepušteni devastaciji i propadanju. Ističemo hitnost izdvajanja sredstava za pripremu konzervatorske podloge i zaštitu lokaliteta kao temeljnih preduvjeta očuvanja ostataka nekadašnjeg logora kasnije zatvora na Golom otoku i Svetom Grguru.

Ove korake bez podrške Vlade Republike Hrvatske, posebice Ministarstva kulture, neće biti moguće ostvariti. Također, nadamo se da ćete podržati stvaranje muzejsko-obrazovnog centra za posjetitelje na Golom otoku i kao važnog koraka u njegovanju kulture sjećanja.

Ovim putem želimo Vam skrenuti pažnju na virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku predstavljen u petak, nastao u suradnji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Zagrebačkog ureda Zaklade Friedrich Ebert. Virtualni vodič dostupan je na adresi https://goli.hr/

Nadamo se da će naš vodič unaprijediti Vaš boravak na otoku te da ćemo zajedničkim nastojanjima sačuvati Goli otok od devastacije i propadanja.  

S poštovanjem,

Vesna Teršelič

 

 

Tagovi:

A- A A+